PUDING DALAM KULIT OREN
- 6 biji buah oren sunkist
- 1 cawan jus oren
- 1/2 cawan gula pasir
- 10 gram serbuk agar-agar plain
- 31/2 cawan air
- 1 sudu oren sunquik
- Sedikit perwarna oren
# Jus oren di ambil dari buah oren sunkist..
Cara-Cara.....
1. Bersihkan buah limau dan di belah dua saja..
2. Keluarkan isinya untuk di buat jus. Mek Yah blender jea..dengan air tu
3. Tapiskan untuk dapatkan jusnya saja....
4. Masak air jus sehingga mendidih kemudian masukkan sebuk agar-agar biarkan sehingga larut....akhir sekali masukkan bahan-bahan lain. Biar mendidih seketika dan boleh di biarkan suam sedikit, barulah di sendukkan ke dalam kulit limau.
Kalau rasa tak puashati dengan kata-kata saja, maklumlah kalau manis di bibir saja memang susah untuk di percayai. Marilah kita pakat lihat step yang Mek Yah buat...Mek Yah memang sangat berpegang pada janji orangnya. Oleh itu jangan janji kalau tak hendak di tepati....nanti ku tuntut sampai mati..hehehe...tengok tu garangkan.. :)..
3. Tapiskan untuk dapatkan jusnya saja....
4. Masak air jus sehingga mendidih kemudian masukkan sebuk agar-agar biarkan sehingga larut....akhir sekali masukkan bahan-bahan lain. Biar mendidih seketika dan boleh di biarkan suam sedikit, barulah di sendukkan ke dalam kulit limau.
Kalau rasa tak puashati dengan kata-kata saja, maklumlah kalau manis di bibir saja memang susah untuk di percayai. Marilah kita pakat lihat step yang Mek Yah buat...Mek Yah memang sangat berpegang pada janji orangnya. Oleh itu jangan janji kalau tak hendak di tepati....nanti ku tuntut sampai mati..hehehe...tengok tu garangkan.. :)..
Langkah 1...
Langkah 2....
Acara mengorek ini, kena berhati-hati sikit. Jangan sampai terbocor pulak..
Dan selepas korek tu, letakkan di atas bekas yang boleh menyokongnya supaya tidak terbalik atau tumpah semasa agar-agar di masukkan nanti....
Kalau orang pun kena ada sokongan baru kuat...hehehe
Langkah 2....
Acara mengorek ini, kena berhati-hati sikit. Jangan sampai terbocor pulak..
Dan selepas korek tu, letakkan di atas bekas yang boleh menyokongnya supaya tidak terbalik atau tumpah semasa agar-agar di masukkan nanti....
Kalau orang pun kena ada sokongan baru kuat...hehehe
Langkah 3....
Mek Yah guna tapis kelapa tu jea untuk asingkan jus dari hampehnya....
Langkah 4....
Masuk periuk masak jea ler....selepas mendidih masukkan semua benda yang kena masuk tu...
Langkah 5 ....
Masukkan agar-agar kedalam kulit limau tadi...dan sejukkan
Seterusnya..... di jemput makan..
Selamat mencuba..
Kredit : http://bilahatikatamau.blogspot.com/